Trikomoniaasi

TrikomoniaasiTrikomoniaasi on Trichomonas vaginalis -alkueläimen aiheuttama sukupuolitauti. Trikomoniaasi on nykyisin Suomessa verrattain harvinainen, mutta maailmalla yleinen – WHO on arvioinut sen maailman yleisimmäksi sukupuolitaudiksi.

Trikomoniaasi on itämisajaltaan miehillä muutamia päiviä ja naisilla muutamia viikkoja. Tauti tarttuu suojaamattoman seksin yhteydessä, mutta mahdollisesti myös esimerkiksi pyyhkeiden tai yleisen vessan kautta.

Oireet

Trikomoniaasi on useimmiten oireeton tai varsin lieväoireinen, ja oireet esiintyvät useimmiten vain naisilla. Lievät oireet ja oireettomuus edistävät trikomoniaasin leviämistä, koska useimmat tartunnan saaneet eivät tiedä tartunnastaan.

Naisilla oireina on pahanhajuista emätinvuotoa ja tulehduksia sukupuolielimissä. Virtsaaminen tai yhdyntä saattaa tuntua epämiellyttävältä. Harvinaisempi oire on alavatsan kipu. Jos miehellä on oireita, ne ovat yleensä virtsaputken tulehdukseen liittyviä, eli lievää kipua sukupuolielimessä ja pientä kirvelyä virtsaamisen tai siemensyöksyn yhteydessä.

Toteaminen

Naisilta näyte otetaan gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Naiselta otetaan joko irtosolunäyte tai valkovuotonäytettä tutkitaan mikroskoopilla. Tulos saadaan menetelmästä riippuen jo muutamassa päivässä.  Miehillä näytteeksi sopii virtsaputken erite.

Hoito

Trikomoniaasi hoidetaan antibioottikuurilla. Hoito kestää noin viikon, mutta lyhyempienkin kuurien on todettu toimivan trikomoniaasia aiheuttavaa alkueläintä vastaan.