Tippuri

Tippuri eli gonorrea on bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Tippuri leviää sukupuoliteitse, jopa suuseksin yhteydessä, sekä joissain tapauksissa synnytyksen yhteydessä. Vastoin yleisiä harhaluuloja tippuria ei voi saada esimerkiksi yleisestä vessasta. Hoitamattomana tippuri voi levitä koko kehoon, aiheuttaen esimerkiksi nivel- ja sydänongelmia.

Bakteerin itämisaika voi vaihdella 2-30 vuorokauden välillä, mutta yleisimmin oireet ilmenevät 4-6 päivän kuluttua tartunnasta.

Suomessa tippuri on verrattain harvinainen verrattuna eräisiin muihin maihin. Suomessa tartunnan saa joka vuosi n. 250 ihmistä, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa tartunnan saa joka vuosi 700 000 ihmistä.

Oireet

Miehillä esiintyy vaaleanharmaata eritettä virtsaputkesta, joka muuttuu jossain vaiheessa kellertäväksi. Lisäksi virtsaaminen on kivuliasta ja tiheätahtista. Tartunnan edetessä jopa erektio saattaa käydä kivuliaaksi. Lähes kaikki tippuritartunnan saaneet miehet kokevat oireita. Hoitamattomana tippuri voi aiheuttaa steriiliyden.

Naisista tippurin saaneet vain alle puolet saavat oireita. Yleisimpiä oireita ovat virtsaamisvaikeudet ja -kivut, epäsäännölliset kuukautiset, valkovuodon lisääntyminen tai verenvuoto yhdynnän jälkeen. Hoitamattomana tippuri saattaa aiheuttaa naisilla tulehduksia, jotka oireilevat esimerkiksi kipuna, oksenteluna ja kuumeena. Tippuri saattaa lopulta aiheuttaa steriiliyden.

Toteaminen

Tippuri todetaan sukupuolitautitestissä. Miehillä näyte otetaan yleisimmin virtsaputkesta ja naisilta kohdunkaulan kanavasta. Koe voidaan ottaa myös virtsasta.

Hoito

Tippuri voidaan hoitaa antibioottikuurilla. Kuuri kestää useamman päivän. Kuurin jälkeen tippurin täydellinen parantuminen tarkistetaan esimerkiksi puhelinsoitolla lääkärille tai lääkärikäynnillä.