Kuppa

Kuppa eli syfilis on bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Kuppa tarttuu suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, mutta on havaittu myös tapauksia missä kuppa on siirtynyt lapseen jo kohdussa. Kuppa on tällä hetkellä nousussa erityisesti miehillä, jotka harrastavat suojamaatonta seksiä saman sukupuolen kanssa.

Hoitamattomana kuppa on hyvin vaarallinen tauti, ja voi levitä esimerkiksi sydämeen, verisuoniin, aivoihin, silmiin ja luihin. Joissain tapauksissa kuppa voi olla jopa tappava.

On huomattavaa, että vaikka kondomin käyttö vähentää merkittävästi kupan leviämistä sukupuoliyhteydessä, se saattaa myös tästä huolimatta tarttua henkilöstä toiseen. Tämän vuoksi kupan havaitseminen onkin tärkeää.

Oireet

Tartunnan jälkeistä tilaa kutsutaan primaariseksi kupaksi. Keskimäärin noin kolme viikkoa tartunnan jälkeen tartuntakohtaan, yleensä sukupuolielimiin, ilmestyy kovia, kivuttomia haavoja, jotka katoavat muutamassa viikossa. Yleensä tässä vaiheessa ei esiinny muita oireita.

Keskimäärin kahden kuukauden kuluttua primaarisesta infektiosta seuraa sekundaarinen infektio, joka oireilee huomattavimmin ihottumana. Tämän ihottuman aikana tartuntavaara toiseen henkilöön on suurimmillaan. Muita oireita tässä vaiheessa ovat esimerkiksi kuume, kurkkukipu, painonlasku, päänsärky, niskajäykkyys ja yleiden sairauden tunne. Myös muita, muihin sairauksiin viittaavia oireita saattaa esiintyä.

Kupan kolmas vaihe voi tulla esiin vasta vuosia, jopa kymmeniä vuosia tartunnan saamisen jälkeen. Tässä vaiheessa kehittyy runsaasti iho-oireita sekä vaurioita verenkiertoelimistöön ja limakalvoille. Syfilis voi myös siirtyä missä tahansa vaiheessa keskushermostoon, mistä voi seurata monenlaisia oireita.

Toteaminen

Syfilistartunta todetaan verikokeiden avulla.

Hoito

Kuppa voidaan hoitaa penisilliinillä. Kuuri kestää muutaman viikon, jonka aikana kupan leviäminen pysähtyy ja tauti häviää elimistöstä. Myös muita lääkehoitoja on olemassa, jos henkilöllä on esimerkiksi penisilliiniallergia.