Kondylooma

Kondylooma eli visvasyylä on helposti tarttuva papilloomaviruksen aiheuttama sukupuolitauti. Tunnetuista yli sadasta papilloomaviruksesta noin kolmekymmentä pystyy elämään sukupuolielinten limakalvoilla.

Kondylooma on Suomen yleisin sukupuolitauti. Suurin osa taudinkantajista on oireettomia, mutta he levittävät tautia huolimatta siitä että näkyviä merkkejä kondyloomasta ei ole. Kondylooma tarttuu sukupuoliteitse, myös oraaliseksissä.

Osa papilloomaviruksista saattaa aiheuttaa naisille kohdunkaulan syöpää, joten kondylooman saaneiden on suositeltua käydä otattamassa irtosolunäytteitä säännöllisin väliajoin. Vaikka osa tartunnoista häviää ajan myötä itsestään, syöpäriskin vuoksi kaikkia tartuntoja seurataan.

Oireet

Kondylooma aiheuttaa rypälemaisia syylämuodostelmia sukupuolielinten alueelle. Miehillä syyliä on yleensä yhtä paljon kuin naisillakin niiden ilmestyessä, mutta oireet vaikuttavat lievemmiltä. Harvinaisissa tapauksissa syyliä saattaa myös kehittyä suuhun tai nieluun. Syylät saattavat olla kutiavia ja erittää visvaa.

Toteaminen

Kondylooma todetaan miehillä ulkoisella tarkistuksella ja naisilla gynekologisessa tutkimuksessa.

Hoito

Varsinaista parantavaa hoitoa kondyloomaan ei ole. Aktiivisen vaiheen jälkeen virus jää elimistön soluihin, kunnes immuunijärjestelmä muutamassa vuodessa lopulta tuhoaa sen. Syyliä saattaa ilmestyä ja kadota itsestään, mutta ei ole varmaa tapaa tietää milloin tämä tapahtuu. Syyliä voidaan hoitaa poistamalla niitä iholta ja limakalvoilta. Oireet lievenevät kondylooman mennessä latenttivaiheeseen, mutta tässäkin oireettomassa vaiheessa kondylooma voi tarttua partneriin.