Klamydia

Klamydia on klamydiabakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Klamydia on yksi yleisimmistä sukupuolitaudeista. Suuri osa klamydiatartunnan saaneista on oireettomia, joten he eivät useimmiten tiedä sairastavansa Klamydiaa, mikä edistää taudin leviämistä.

Klamydia tarttuu normaalin seksin lisäksi oraaliseksissä, sekä voi myös tarttua lapseen synnytyksen yhteydessä. Hoitamattomana klamydia saattaa aiheuttaa lapsettomuutta ja muita terveysongelmia. Ainoa suoja tartunnan ehkäisemistä vastaan on kondomi.

Oireet

Suurimmalla osalla tartunnan saaneista naisista klamydia ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita. Oireita jota klamydia aiheuttaa voivat olla esimerkiksi epätavallinen vuoto, alavatsakivut, kipu yhdynnässä, kuume, kipu virtsatessa ja tarve virtsata normaalia useammin.

Miehillä klamydian oireet ovat hyvin pitkälti virtsaputken tulehdusta vastaavia: kipua virtsatessa, epätavallista vuotoa, turvonneet tai arat kivekset sekä kuumetta. Klamydian aiheuttama vuoto on valkoista tai läpinäkyvää vuotoa. Miehille näitä oireita kehittyy noin puolelle tartunnan kantajista.

Kohdunkaulassa sijaitseva klamydia on oireeton 50-70 prosentilla tartuntaa kantavista naisista. Myöhemmin tämä oireeton tartunta saattaa kuitenkin aiheuttaa kivuliaita tulehduksia esimerkiksi kohdun limakalvoissa, munanjohtimissa tai munasarjoissa. Nämä tulehdukset saattavat hoitamattomana aiheuttaa pysyvää lapsettomuutta tai vaikeuttaa hedelmöittymistä tulevaisuudessa.

Miehillä hoitamaton klamydia saattaa aiheuttaa tulehduksen lisäkiveksissä, joka saattaa aiheuttaa steriiliyden jos sitä ei hoideta muutaman kuukauden sisällä. On myös arveltu että lisäkivestulehduksen lisäksi klamydia saattaa aiheuttaa miehillä eturauhasen tulehduksia.

Klamydiabakteeri saattaa hoitamattomana levitä myös silmiin tai niveliin. Silmässä olevaa klamydiaa kutsutaan traukoomaksi, ja se on yksi yleisimmistä sokeutumisen syistä maailmalla.

Toteaminen

Klamydia on yksi yleisimmistä testattavista sukupuolitaudeista. Näyte otetaan virtsaputkesta sekä miehillä että naisilla. Miehillä näyte voidaan ottaa myös virtsasta ja naisilla kohdunkaulasta. Riippuen testaustavasta tulokset ovat valmiita yleensä noin viikossa, mutta on mahdollista että tulokset saa jo testauspäivänä. Klamydiaa varten on myös kehitetty kotitesti naisille, jonka avulla testin pystyy tekemään myös kotona. Kyseistä tuotetta myy ainakin Apteekkituotteet.fi-verkkokauppa.

Hoito

Klamydia voidaan toteamisen jälkeen hoitaa tehokkaasti antibiooteilla. Antibioottikuuri kestää viikosta kahteen, jonka jälkeen on käytävä uusintatestauksessa, jossa varmistetaan että antibiootit ovat varmasti parantaneet tartunnan. On myös tärkeää testauttaa ja tarvittaessa hoitaa partneri klamydian varalta.