HIV

HIV on retroviruksen aiheuttama tartunta, joka edetessään aiheuttaa AIDS:n, ihmisen vastustuskyvyn tuhoavan sairauden. HI-virus on suuri ongelma kehitysmaissa, sekä lisääntyvästi myös länsimaissa. AIDS:n on arveltu surmanneen lyhyehkön historiansa aikana 25 miljoonaa ihmistä, ja on arveltu ainakin 40 miljoonan ihmisen kantavan HI-virusta.

HIV tarttuu ihmisestä toiseen esimerkiksi veren, siemennesteen, emättimen nesteiden tai äidinmaidon kautta. Suurin osa tartunnoista on saatu suojaamattomasta sukupuoliyhteydestä, jaettujen huumeneulojen käytöstä, äidinmaidon kautta tai synnytyksessä. Verensiirroissa HIV ei enää ole kovin suuri ongelma verinäytteiden tarkan tutkimisen vuoksi.

HIV/AIDS on sukupuolitaudeista ainut, joka lähes poikkeuksetta on hengenvaarallinen hoidosta huolimatta. HIV:n vaarallisuutta lisää se, että monet virusta kantavat eivät tiedä kantavansa sitä sen välittömästi tartunnanjälkeisten oireiden lievyyden vuoksi.

Oireet

HIV-tartunta voidaan jakaa käytännössä neljään vaiheeseen. Tartunnan jälkeinen ensimmäinen itämisvaihe on oireeton. Toinen vaihe alkaa kahdesta neljään viikkoon tartunnasta. Tässä noin kuukauden kestävässä vaiheessa oireina on kuumetta, turvonneet imusolmukkeet, kurkkukipua, kutinaa, lihaskipuja, rakkuloita ja yleistä sairaudentunnetta. Toisen vaiheen jälkeen seuraa oireeton vaihe, joka voi kestää muutamasta viikosta kymmeniin vuosiin.

Viimeisessä vaiheessa virus aiheutta AIDS:n, mikä käytännössä tarkoittaa ihmisen luontaisen puolustusjärjestelmän romahtamista. Ensimmäisinä oireina AIDS:ssa ovat painonlasku, hengityselinten tulehdukset, kutina ja miehillä eturauhastulehdukset. Puolustusjärjestelmän tuhoutumisen vuoksi keho altistuu aiempaa helpommin esimerkiksi tuberkuloosille, herpesviruksille ja pahoille keuhkokuumeille. Lopulta AIDS:iin sairastunut henkilö luultavimmin menehtyy johonkin tällaiseen sairauteen.

Toteaminen

HIV voidaan todeta verikokeella. Huomatavaa on se, että heti tartunnan saamisen jälkeen koetuloksissa tartunta ei vielä näy. Kestää kolmesta kuuteen kuukautta tartunnan jälkeen, että HIV näkyy sukupuolitautitestissä.

Hoito

Tällä hetkellä HIV:hen tai AIDS:iin ei ole täysin parantavaa hoitoa. Hoitomuotona HIV:ssä käytetään antiviraalisia lääkkeitä. Antiviraaliset lääkkeet eivät kuitenkaan tuhoa virusta elimistöstä, ja hoito on koko loppuelämän kestävää. Joissain tapauksessa lääkehoito estää HIV:n kehittymisen AIDS:iksi, mutta joissain tapauksissa lääke on varsin tehoton. Antiviraaliset lääkkeet ovat varsin kalliita, eikä esimerkiksi kehitysmaiden asukkailla ole varaa niihin.

HIV:tä vastaan pyritään jatkuvasti kehittämään uusia lääkkeitä ja rokotteita, mutta tällä hetkellä kehitystyö on vielä kesken.