Herpes

Herpes on Herpes simplex -viruksen aiheuttama virustartunta. Herpes voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin, HSV-1:een ja HSV-2:een. Sukuelimissä oleva herpes (herpes genitalis) on yleisimmin tyyppiä HSV-2, ja muualla kehossa oleva tartunta, esimerkiksi suussa tai huulissa, yleisimmin tyyppiä HSV-1.

Herpesvirus tarttuu henkilöstä toiseen limakalvokontaktin kautta, mutta saattaa tarttua jo normaalissa ihokontaktissakin. Estemenetelmien käyttö, esimerkiksi kondomi, on tehokkain tapa torjua herpestä.

Herpes saattaa sukuelinten ja suun lisäksi levitä esimerkiksi silmään, käsiin tai keskushermostoon. Tartunnan saaneen onkin oltava tarkkana jotta kontaktia viruksen ja esimerkiksi silmän välille ei pääsisi syntymään. Kerran tartunnan saatuaan ihminen kantaa virusta, ja sen akuutit oireet saattavat uusiutua milloin tahansa. Sukuelinherpes saattaa tarttua henkilöstä toiseen, vaikka akuutteja oireita ei olisikaan.

Oireet

Sukuelinherpeksessä sukupuolielimiin ilmestyy rakkuloita,  jotka yleensä tulevat viikon sisällä herpekselle altistumisesta. Muita oireita saattavat olla kipu, kutina ja polttava tunne. Muutaman viikon sisällä herpesrakkulat häviävät viruksen siirtyessä oireettomaan tilaan.

Herpes ollessaan huulessa tai suussa aiheuttaa rakkuloita. Myös muualla kehossa oleva herpestartunta aiheuttaa samantyyppisiä oireita ja esimerkiksi kutinaa.

Toteaminen

Herpes voidaan usein diagnosoida pelkästään sen aiheuttamien oireiden vuoksi. Sukuelinherpes voi olla kuitenkin vaikeampi todeta pelkästään ulkoisesti, joten tämän diagnosoimisen vuoksi on kehitetty laboratoriotestejä.

Hoito

Varsinaista parantavaa hoitoa herpekseen ei ole vielä kehitetty, joten kerran tartunnan saanut henkilö kantaa virusta koko loppuelämänsä. Jotkin antiviraaliset lääkkeet saattavat lieventää oireita. Herpestä vastaan on yritetty kehittää rokotteita, mutta tällä hetkellä ne eivät ole tehokkaita.