Hepatiitti B

Hepatiitti B on sukupuoliteitse tarttuva virus, joka aiheuttaa maksaa tuhoavaa hepatiittitulehdusta. Noin kolmasosa maailman ihmisistä on jossain vaiheessa altistunut virukselle, ja sillä arvellaan olevan noin 350 miljoonaa kroonista kantajaa. Hepatiitti B:tä esiintyy pääosin kehitysmaissa.

Myös useat muut virukset aiheuttavat hepatiittia, mutta käytännössä sukupuoliteitse tarttuvaksi taudiksi voidaan laskea vain hepatiitti B. Sukupuoliyhteyden lisäksi hepatiitti B voi tarttua verensiirroissa, käytettäessä yhteisiä huumeneuloja tai lapselta äidille synnytyksen yhteydessä. Kuitenkaan 30 prosenttia tartunnoista ei voida selittää millään näistä syistä, joten on mahdollista että tartunta voi tapahtua myös jotain muuta kautta.

Oireet

Akuutin hepatiitti-infektion oireita ovat yleinen huonovointisuus, ruokahalun menetys, oksentelu, yleiskivut, kuume, tumma virtsa ja ihon kellertyminen. Nämä oireet kestävät muutaman viikon, ja suurimmalla osalla tartunnan saaneista katoavat sen jälkeen. Infektio voi olla myös kokonaan oireeton.

Hepatiitti-infektio voi aiheuttaa kroonisen maksatulehduksen, mikä johtaa lopulta vuosien saatossa maksakirroosiin. Myös maksasyövät ovat yleisimpiä hepatiittia kantavilla.

Toteaminen

Hepatiittitartunta voidaan havaita verikokeiden avulla.

Hoito

Akuutti infektio ei yleensä vaadi erikoishoitoa, vaan kehon oma immuunijärjestelmä hoitaa sen. Kroonista tulehdusta vastaan on olemassa antiviraalisia lääkkeitä. Osalle potilaista lääkitys ei kuitenkaan tehoa toivotusti, ja joissain tapauksissa joudutaan turvautumaan jopa maksansiirtoon.

Hepatiitteja vastaan on olemassa rokotteita, mitkä estävät viruksen leviämistä.