Sukupuolitauteja voidaan testata verestä, virtsasta, ottaa näyte rakkulasta tai todeta silmämääräisesti. Sukupuolitautitesteihin kannattaa hakeutua noin viikon tai kahden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä, jos on syytä epäillä tartuntaa. Jotkin sukupuolitaudit tarvitsevat pidemmän ajan ennen testin suorittamista.

Sukupuolitautitesteihin hakeudutaan ensisijaisesti omalle terveysasemalle. Eri terveysasemien välillä on kuitenkin suuria eroja, ja joissain pienemmillä paikkakunnilla saatetaan oireettomille potilaille tarjota vain esimerkiksi klamydiatestejä. Joillain suurilla paikkakunnilla on erillinen sukupuolitautien poliklinikka, jonka kautta testit voidaan järjestää. Opiskelijoiden kannattaa ottaa yhteyttä opiskelijaterveydenhuoltoon, ja yliopisto-opiskelijoiden sukupuolitautitestit on järjestetty kattavasti YTHS:n kautta.

Jos kunnallinen terveydenhuolto ei jostain syystä pysty tarjoamaan kunnollisia testejä vaatimuksista huolimatta, kannattaa hakeutua yksityiselle terveysasemalle. Tätä kautta tehdyt testit ovat maksullisia, mutta tarjoavat usein paremmat testausmahdollisuudet.

Testien tulokset valmistuvat yleensä noin viikon kuluessa, ja sukupuolitautitestin tulokset varmistetaan esimerkiksi soittamalla testin suorittaneelle taholle.

Sukupuolitautitestejä on myös edistyneen teknologian mahdollista tehdä suoraan kotona. Ainakin klamydiaa varten on tehty kotitesti, jonka avulla naiset pystyvät tekemään klamydiatestin suoraan kotona. Viola-klamydiatestiä  myy ainakin Apteekkituotteet.fi.