Kuva: http://bit.ly/bcY6xc

HIV on retroviruksen aiheuttama tartunta, joka edetessään aiheuttaa AIDS:n, ihmisen vastustuskyvyn tuhoavan sairauden. HI-virus on suuri ongelma kehitysmaissa, sekä lisääntyvästi myös länsimaissa. AIDS:n on arveltu surmanneen lyhyehkön historiansa aikana 25 miljoonaa ihmistä, ja on arveltu ainakin 40 miljoonan ihmisen kantavan HI-virusta.

HIV tarttuu ihmisestä toiseen esimerkiksi veren, siemennesteen, emättimen nesteiden tai äidinmaidon kautta. Suurin osa tartunnoista on saatu suojaamattomasta sukupuoliyhteydestä, jaettujen huumeneulojen käytöstä, äidinmaidon kautta tai synnytyksessä. Verensiirroissa HIV ei enää ole kovin suuri ongelma verinäytteiden tarkan tutkimisen vuoksi.

HIV on vaarallinen tartuntatauti, joka hoitamattomana johtaa AIDSiin. HIV:n vaarallisuutta lisää se, että monet virusta kantavat eivät tiedä kantavansa sitä sen välittömästi tartunnan jälkeisten oireiden lievyyden vuoksi. Nykyisillä hoitomenetelmillä HIV:n eteneminen voidaan kuitenkin pysäyttää, mikä mahdollistaa tartunnan saaneen normaalin elämän. Nykylääketieteen avulla hoidettu HIV-tartunta mahdollistaa hyvän elämän tartunnasta huolimatta.

Oireet

HIV-tartunta voidaan jakaa käytännössä neljään vaiheeseen. Tartunnan jälkeinen ensimmäinen itämisvaihe on oireeton. Toinen vaihe alkaa kahdesta neljään viikkoon tartunnasta. Tässä noin kuukauden kestävässä vaiheessa oireina on kuumetta, turvonneet imusolmukkeet, kurkkukipua, kutinaa, lihaskipuja, rakkuloita ja yleistä sairaudentunnetta. Toisen vaiheen jälkeen seuraa oireeton vaihe, joka voi kestää muutamasta viikosta kymmeniin vuosiin.

Viimeisessä vaiheessa virus aiheutta AIDS:n, mikä johtaa ihmisen luontaisen puolustusjärjestelmän romahtamiseen. Ensimmäisinä oireina AIDS:ssa ovat painonlasku, hengityselinten tulehdukset, kutina ja miehillä eturauhastulehdukset. Puolustusjärjestelmän tuhoutumisen vuoksi keho altistuu aiempaa helpommin esimerkiksi tuberkuloosille, herpesviruksille ja pahoille keuhkokuumeille. Lopulta AIDS:iin sairastunut henkilö luultavimmin menehtyy johonkin tällaiseen sairauteen.

Hoito

Tällä hetkellä HIV:hen tai AIDS:iin ei ole täysin parantavaa hoitoa. Hoitomuotona HIV:ssä käytetään antiviraalisia lääkkeitä. Antiviraaliset lääkkeet eivät kuitenkaan tuhoa virusta elimistöstä, ja hoito on koko loppuelämän kestävää. Antiviraaliset lääkkeet ovat kuitenkin varsin kalliita, eikä esimerkiksi kehitysmaiden asukkailla ole varaa niihin. Suomessa lääkekustannuksista vastaa kotikunta.